Assertief worden

Assertief worden – 7 tips

Als je merkt dat je problemen hebt met je prestaties op het werk of met de andere leden van je gezin, wil je misschien leren assertief worden. Assertief leiderschap is een zeer waardevolle kwaliteit en kan het verschil maken tussen succes en mislukking.

Hier zijn enkele tips om assertief te worden:

  • Wees eerlijk tegen jezelf. De beste manier om aan de slag te gaan, is erachter te komen wat u precies gelukkig maakt. Wat vind je leuk om te doen? Zijn er dingen in het leven waardoor je je goed voelt over jezelf? Als u precies weet wat u gelukkig maakt, is het gemakkelijker om op uw taak te blijven. Dit betekent ook dat als er dingen fout gaan in je leven, je je energie kunt concentreren op het repareren ervan in plaats van ze koste wat het kost te vermijden.
  • Denk na over wat voor jou werkt. Assertief leiderschap vereist dat u uw sterke en zwakke punten begrijpt en eraan werkt deze te verbeteren. Er zijn veel boeken en video’s die de basis van assertiviteit leren. Sommige van de vaardigheden zijn vrij eenvoudig, zoals voor jezelf opkomen als anderen onredelijk zijn of zich terughoudend gedragen. Sommige mensen moeten echter meer geavanceerde vaardigheden leren om echt assertief te zijn.
  • Werk aan uw relaties. Dit omvat het opbouwen van relaties binnen het kantoor en tussen uw collega’s. Het is niet genoeg om hard te werken als mensen niet goed worden behandeld. Uw medewerkers moeten begrijpen dat u hun tijd en moeite respecteert. Uw collega’s en leidinggevenden moeten erop vertrouwen dat u hard zult werken om ervoor te zorgen dat iedereen een eerlijk deel van de werklast krijgt. Mensen zouden ook bereid moeten zijn om je te helpen met projecten als je de beleefdheid toont van het luisteren naar hun ideeën zonder meteen te haasten om het met elkaar eens te zijn.
  • Breng een hiërarchie tot stand. Zelfs als je een baas hebt, zouden ze bereid moeten zijn om een ​​aantal van de grotere taken en verantwoordelijkheden aan een ander lid van hun team te delegeren. Wanneer u beslissingen neemt op basis van wie u denkt dat meer autoriteit heeft, is het waarschijnlijk dat u goed zult samenwerken en de beslissingen die zij nemen vertrouwt.

Assertief worden in je eigen leven

Assertief worden betekent keuzes maken over je acties en beslissingen en deze indien nodig veranderen. Als u merkt dat u een probleem heeft op een bepaald gebied, onderneem dan actie. Als je problemen hebt met het praten met collega’s, probeer dan effectief te communiceren met de baas en ook met je collega’s. Als je merkt dat je problemen hebt met je baas, praat dan rechtstreeks met hem of haar in plaats van met de rest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *